Geen categorie

Poor Man’s Orchid

Schizanthus

Bloemen en planten zijn de laatste jaren steeds meer een passie van mij geworden. Naar mijn idee is het kunst uit de natuur. De kleuren, de vormen, de tere blaadjes, de geuren. Ik blijf me verwonderen dat je een klein zaadje in de grond stopt en dat daar een paar weken later de prachtigste bloemen uit kunnen groeien.

Vorig jaar had ik een obsessie voor dahlia’s. Er zijn zoveel kleuren en soorten. Je kan er de mooiste boeketten meemaken. Ze groeien makkelijk en blijven tot in het najaar bloeien. Vorig jaar begon ik met 12 soorten. Dit jaar heb ik er 22 soorten. De eerste knoppen staan op openen en binnenkort zal ik wat foto’s plaatsen’.

Afgelopen herfst ben ik begonnen met zaden te bestellen. Ik bekijk veel foto’s op Internet en als ik iets zie wat ik mooi vind bestel ik wat zaden. Ik heb nu vooral een voorkeur voor eenjarige planten omdat we de tuin nog willen aanpakken en opnieuw indelen. Dus voorlopig heb ik wat veldjes gemaakt en heel veel potten en bakken staan waarin de eenjarigen gezaaid kunnen worden.

Schizanthus ook wel poor man’s orchid genoemd kwam ik tegen op een Amerikaanse website. Ik was meteen verliefd op de weelderige bloemen die op kleine orchideeën lijken of kleine vlindertjes. Het lijken net buitenboeketten. Veel websites geven aan de zaden eerst binnen voor te zaaien. Andere jaren zaaide ik alles binnen voor. Maar mijn ervaring is dat buiten zaaien na de laatste vorst ook goed werkt. We hebben gewoon te weinig ruimte binnen om zaailingen kwijt te kunnen. Dus ik heb de shizanthus in een grote en oude ijzeren prullenbak gezaaid. Het leek me een mooi gezicht als er een soort boeket uit de prullenbak zou groeien.

De zaadjes ontkiemden vrij snel en groeiden gestaag. Toen eindelijk de eerste bloemen verschenen, was ik een klein beetje teleurgesteld. De bloemen waren prachtig, het lijken echt kleine vlinders, maar het waren niet veel bloemen. Niet die volle bos die ik destijds op de website had gezien. Echter drie weken later is het uitgegroeid tot een weelderig boeket. De stelen maken steeds meer bloemen aan. Ik heb gelezen dat deze plant vaak stopt met bloeien als het heel erg warm wordt. Dus misschien heeft de regen en minder warme dagen bijgedragen aan deze uitbundige bloei. Ik zie elke dag nog nieuwe knopjes ontstaan dus we kunnen er nog van blijven genieten. Volgend jaar zal ik zeker meer potten met schizanthus gaan zaaien. Want dit is een van mijn nieuwe favorieten. Ze doen het ook erg goed in de vaas en staan ongeveer 8 dagen. Je kunt de zaden o.a. bestellen bij tuinzaden.eu.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *