Daphne

Eten in de vriezer

Een weekje voor de boeg met veel drukte en moeten. Eten koken schiet er dan vaak bij in. Op dat soort momenten kook ik op zondag allerlei maaltijden die ik kan bewaren in de vriezer en koelkast. Die makkelijk op te warmen zijn en toch lekker.

Ik kies verschillende gerechten uit en maak een boodschappenlijst. Daarbij let ik op ingrediënten die ik voor meerdere gerechten kan gebruiken, Zalmwraps is bijvoorbeeld een favoriet gerecht, maar daar gebruik ik niet 12 tortillas voor, dus verzin ik nog een gerecht waarin ik de tortilla’s kan gebruiken. Ik haal op zaterdag alles vers in huis. Op zondagochtend ga ik koken en alles maken. Sommige gerechten moeten afkoelen voor je ze kan invriezen en dan kan het gedurende de dag afkoelen.

Mijn favoriet is puntpaprika soep. Deze opgewarmd met een geroosterde boterham met kruidenkaas vult en heeft een soort troostend effect. Perfect op een drukke dag.

recept puntpaprika soep

8 puntpaprika’s, 8 grote tomaten, 6 sjalotjes of 2 grote uien, 4 teentjes knoflook, 1 of 2 rode pepers, 1 plantje basilicum, 1 pot runderbouillon, laurierblaadjes en optioneel rode wijn.

Ik begin met de paprika in stukken te snijden. Die plaats ik op bakpapier in de oven op 160 graden. Na 25 minuten haal ik ze eruit. Ondertussen heb ik de andere groenten in grove stukken gesneden. In een grote pan doe ik een scheutje olijfolie en fruit de ui, pepers en knoflook een paar minuten. Dan voeg ik de paprika uit de oven toe. Even roeren en dan de tomaten erbij. Dat roer ik nog 5 minuten door en dan voeg ik een pot bouillon toe. Ik gebruik 3 kwart van de basilicum blaadjes van een plantje en voeg die ook toe. Als alle groenten net onder het vocht komen is het goed, als het minder is voeg ik wat water toe. 5 minuten doorroeren op hoog vuur door en dan het vuur op een laag pitje. Ik doe er zelf graag laurierblaadjes bij. Ik doe deze verkruimeld in een theezeefje, zodat ik ze makkelijk eruit kan halen. Doe er eventueel een borrelglaasje rode wijn bij. Omdat het dan een soort stoofpot smaak krijgt. Naar smaak zout en peper toevoegen. Na een uur het vuur uitzetten. Dan een aantal scheppen in de blender. Na het geblenderd te hebben roer ik het door een grote zeef in een schone pan. Goed roeren dat je alleen pulp over houdt in de zeef. Deze stappen herhalen tot de hele soep gezeefd is. De pan op het aanrecht laten afkoelen tot kamertemperatuur. Dan schep ik het in diepvrieszakken die je dicht kan maken met een ziplock. Deze zakjes kun je dan invriezen. Op een ochtend een zakje eruit halen en dan is het tegen de lunch is ontdooid, je hoeft het alleen even op te warmen in een pannetje. Serveren met een scheut room en eventueel wat bieslook. Je kunt het ook eten als avondeten eten en wat overblijft invriezen.

Tortilla wraps met zalm

Een tortilla met zalm is een lekker hapje voor tussendoor of als lunch met salade. Iedereen kent ze wel. Lekker als tussendoortje of als lunch met bijv een salade.

Mijn voorkeur gaat uit naar volkoren tortilla’s, paturain of kruidenkaas, gerookte zalm, lente-uitjes, en geschaafde Parmezaanse kaas. Optioneel, kappertjes, pijnboompitten, rucola. Ik smeer de tortilla’s in met kruidenkaas. Dan leg ik een strookje gerookte zalm neer. Daarover heen wat lente uitjes en vlokken Parmezaanse kaas. Ik doe er ook wat pijnboompitten bij. De rucola doe ik er alleen op als ik van plan ben ze in de koelkast te bewaren. Als ik ze invries laat ik dat achterwege omdat bij het ontdooien de rucola slap wordt en niet lekker meer smaakt. Wat zout en peper en dan oprollen als pannenkoeken. Daarna doormidden snijden en verpak ze per stuk in huishoudfolie. Deze pakketjes invriezen. In de ochtend in een lunchbox stoppen en met lunch zijn ze goed. Ook lekker om er twee of 3 met een salade te eten als lunch. Ik gebruik graag zalm omdat ik dan wat vis binnen krijg. Ik weet dat jonge kinderen deze tortilla’s ook lekker vinden met ham in plaats van zalm. Ik leg er ook een aantal in de ijskast. Maar die zijn binnen een dag op. want hier eten ze deze als snacks.

Tortilla ontbijtje

Ik heb vaak nog wat tortilla’s over. Ik hou van de soep wat stukjes paprika achter en wat ui. Ik maak een roerei en bak wat paprika in reepjes en ui mee. Ik hou zelf van pittig eten en doe er wat rode peper bij. Ik vul de tortilla met roerei met paprika en ui. Ik trek een blikje kidneybonen op en doe een schep bonen erbij. Zelf doe ik er een schepje salsa saus bij. Ik vouw dit op als een soort pakketje. Verpak de pakketjes in aluminiumfolie en vries ze in als ze op kamertemperatuur zijn. Omdat er goede voedingsstoffen inzitten eet ik ze zelfs wel eens als ontbijt. Ik haal het pakketje uit de vriezer en schuif het in de oven op 170 graden. Zonder folie worden de tortilla’s te hard. Als ze na een paar minuten warm zijn eet ik het op.

Ik heb nog basilicum over dus maak ik daar broodbeleg van. Ik gebruik 1 potje zongedroogde tomaten, 2 knoflookteentjes, 2 sjalotjes, basilicum blaadjes, 2 eetlepels pijnboompitten en een half zakje geraspte oude kaas. Ik snij alles in stukken en doe het in een kleine blender. ik maal het fijn en doe als laatste de kaas erbij. Als het niet goed maalt wat olijfolie erbij. Naar smaak zout en peper en olijfolie. Als je een zachte pasta hebt schep je het over in een tupperwarebakje. Na 1 dag in de koelkast is dit een heerlijke pasta om een geroosterde boterham mee te besmeren. Je kan het een week goed houden in de koelkast.

Ontbijt potjes.

Ik haal verschillende soorten fruit, granola en kwark en een doosje met gemengde zaden en pitten. Ik heb bij de blokker kleine glazen potten met deksel gekocht. Weckpotten, die je overal kan krijgen. Ik was al het fruit en verdeel deze over de potten. Ik vul de potten tot 1/3 met het fruit. Dan doe ik er een laag granola over en een eetlepel van het zadenmengsel. Deze zet ik in de ijskast. In de ochtend hoef je er alleen nog yoghurt of kwark in te doen en klaar is je ontbijt.

Verder kun je na het avondeten altijd de resten invriezen en gebruiken op dagen dat je het druk hebt. Zoals sausen voor pasta’s. Er is nog veel meer mogelijk ik hoop dat ik je een klein beetje heb kunnen inspireren.

Liefs Daphne

Please follow and like us:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *