Daphne,  huishoudijke apparaten

Kärcher Stoomreiniger SC 4 EasyFix Premium review

“Wat is hier gebeurd?” vroeg ik aan een vriendin toen ik bij haar thuis kwam. Het huis zag er zo schoon uit, alles glom mij tegemoet. Ze vertelde dat een vriendin van haar een dagje was komen helpen met schoonmaken, omdat ze het de laatste tijd zo druk had. Die vriendin had een stoomreiniger mee genomen. Ik wilde er alles over weten, want ik wilde ook wel een glimmend huis.

Na onderzoek op internet besloot ik dezelfde stoomreiniger te kopen. Een Kärcher Stoomreiniger SC 4. De prijs was rond de 150 euro. Deze wordt geleverd met een EasyFix-vloertool, 1 set borstels en 1 set doeken en hulpstukken. Er zit een water reservoir in het apparaat die je steeds bij kan vullen, ook tijdens het schoonmaken.

Mijn keukenvloer is een regelrechte ramp. Witte plavuizen met groeven, waar vuil makkelijk in gaat zitten. Ooit hoop ik een nieuwe keukenvloer aan te schaffen. Het is ook op de route naar de tuin. Waar de hond en kat in en uit lopen. Omdat we in het bos wonen en er in de herfst veel bladeren in de tuin vallen, loopt de hond deze bladeren vaak naar binnen. Mijn keukenvloer is dan ook een chaos. Ik zuig normaal iedere middag als de modder is opgedroogd en daarna dweil ik de vloer. Een keer in de twee maanden moet ik echter op mijn knieën met een borstel en emmer sop, de groeven schoon borstelen. Want met dweilen blijft er altijd iets van viezigheid achter in de groeven.

Als eerste ben ik uiteraard mijn keukenvloer gaan dweilen en stomen met de Kärcher. Na het zuigen heb ik de meegeleverde dweil over de vloertool geschoven. Het apparaat warmt snel op. Het is licht werk. Je gaat langzaam over de oppervlakte van de vloer heen en vuil verdwijnt. Hoe langer ik over hetzelfde stukje vloer heen ga des te meer vuil verdwijnt er uit de groeven. Het blijkt dat de groeven eigenlijk wit zijn en niet grijs. Ik merk wel op dat als je hardnekkig vuil hebt en er langer over heen gaat, de vloer ook natter wordt. Ik heb dus een aparte dweil gebruikt om het overtollige water op te vegen en boven een emmer uit te wringen. Ga je er wat sneller overheen dan is dat niet nodig. Het resultaat is een glanzende en glimmende vloer die echt schoon is. De dweil is zwart en kan in de wasmachine. Alleen al voor deze prestatie is deze stoomreiniger zijn geld dubbel en dwars waard.

Maar we zijn er nog niet. Er zijn meerdere hulpstukken en ik wil mijn badkamer eens grondig schoonmaken. Ik haal de vloertool eraf door een simpele klik. Ik zet er een klein borsteltje op en begin met het bad. Ook hier verdwijnt het vuil direct en krijg ik een glimmend bad te zien. De muren maak ik ook met het zelfde borsteltje schoon en met een beetje heen en weer borstelen verdwijnt ook de viezigheid tussen de voegen. Het putje van het bad heeft hardnekkig vuil in de randjes en daar gebruik ik het mini borsteltje voor. Ook hier verdwijnt het vuil heel snel. Het is dan oppassen voor het stoom omdat je handen in de buurt van het borsteltje komen.

Ik heb zo de hele badkamer goed schoon gekregen. Fantastisch. Toch merk ik dat er ook wat nadelen zijn. Het water giet je in het reservoir dat in het apparaat zit. Er is geen dop of andere manier om het reservoir af te sluiten. Hierdoor klotst er soms wat water uit het apparaat als ik het te hard naar me toe trek. Ook is het snoer vrij kort. Ik merk dat ik voor grotere ruimtes, een keer van stopcontact moet wisselen. Daar moet je dan weer over na denken, want de halve vloer is nog vochtig van het dweilen en dat stopcontact zit net aan de andere kant van de vloer. Ook al weet ik dat op deze manier alles echt goed schoon is, dat kun je direct zien, mis ik de geur van de schoonmaak middelen die je normaal gebruikt. Ik heb dat opgelost door in het bad eerst wat schoonmaakmiddel te spuiten en daarna er met de stoomreiniger borstels over heen te gaan. Ook moet je met het gebruik van de stoomreiniger de boel even goed leegmaken. Er komt veel water bij kijken en de boel wordt goed nat. Ik gebruik de stoomreiniger dus vooral voor de grote schoonmaak 1 keer per maand. De andere weken haal ik er even snel een doekje met een sopje over alles heen. Maar omdat alles veel schoner is door de grote schoonmaak, werkt dat perfect. De stoomreiniger gebruik ik wel bijna dagelijks voor de keukenvloer. Het verschil tussen stoom reinigen of dweilen met een mop is groot. Een witte vloer is nu mijn nieuwe standaard. Gelukkig gaat het nog sneller dan gewoon dweilen.

Al met al ben ik ontzettend gelukkig met deze nieuwe aanwinst. Het geeft je het gevoel dat er een professioneel schoonmaak bedrijf door je huis is heen gegaan. De stoom reinigers zijn er in verschillende prijs klassen. Hou goed de aanbiedingen in de gaten.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *