Daphne

Snel een opgeruimd huis met pubers

De 15 minuten regel.

Je krijgt een telefoontje. Over anderhalf uur staan er mensen op de stoep. Je kijkt om je heen en er ontsnapt een diepe zucht. Overal haren op de vloer, tijdschriften all over the place, het aanrecht staat vol met afwas, het leuke gangkastje ligt vol met post en spullen die naar boven moeten. Nog maar niet te spreken over wat je in de spiegel aantreft. Het haar is vet en in een knot, je mascara van gisteravond geeft je een panda look. Het zweet breekt je uit. Eerst douchen en dan snel de boel aan kant maken? Of eerst de boel opruimen en dan douchen?

Dan merk ik op dat het herfstvakantie is. Er zijn drie pubers in huis. De jongste zit de sims te spelen op de computer, de ander zit te lezen en de derde kijkt netflix. Hoe ga ik die motiveren om mij te helpen? Dan zeg ik: wij gaan met zijn viertjes dit hele huis toonbaar maken in slechts 15 minuten. De toon en manier waarop ik hen aanspreek werkt. Hoe dan, lijken ze te denken. Ik stel voor dat ik over 5 minuten mijn timer op 15 minuten zet en dan gaan we als atleten klusjes doen. Ik leg uit welke klusjes we kunnen aanpakken. De beneden verdieping zuigen, spullen naar boven lopen, vuile vaat in de afwasmachine zetten, banken netjes maken en alle kussens recht leggen, tijdschriften op een stapel leggen, kleine dingen oppakken en op hun vaste plaats leggen. Dit klinkt als een wedstrijd. Ze lijken er wel zin in te hebben. Zeker als ik uitleg dat als we samen een kwartier keihard werken, dat iets is waar ik in mijn eentje zeker een uur over zou doen.

Dan zet ik de timer op 15 minuten en gaan we als bezetenen door het huis. We rennen en proberen zoveel mogelijk te doen. Na 15 minuten piept mijn alarm en zit de tijd erop. Het resultaat: een ontzettend opgeruimd huis en ook nog schoon. Zelf had ik de tijd om ook nog even snel te dweilen en een sop doekje over wat oppervlakten heen te halen. Er zijn pas 20 minuten verstreken en ik zie dat ik nog genoeg tijd heb om even te douchen en me op te maken.

Deze 15 minuten regel passen we nu vaker toe. Velen handen maken licht werk. De pubers hebben niet het idee dat ik hun vervelende taakjes geef, maar vinden de uitdaging om zo snel mogelijk heel veel werk gedaan te krijgen leuk. Een kwartier hard werken geeft hen ook niet het gevoel dat ze de hele dag taakjes moeten doen. Bovendien winden ze het fijn dat ze mij kunnen helpen. Wie weet helpt deze 15 minuten regel jou ook.

Liefs Daphne

Please follow and like us:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *